In de baarmoeder

Hormoonhoudend spiraaltje (Mirena®, Kyleena®): 5-jaarlijks

Zie ook Mirena en Kyleena

Deze spiraaltjes bevatten een hormoon genaamd progestageen dat zorgt voor een dagelijkse afgifte in de baarmoeder. Een spiraaltje wordt via de baarmoedermond in de baarmoeder ingebracht.

Bevat
Levonorgestrel dat gedurende 5 jaar werkzaam is.
De mirena heeft totaal 52mg van het hormoon levonorgestrel terwijl de kyleena slechts 19,5mg daarvan heeft. 

Werking
Het hormoon in beide spiraaltjes, levonorgestrel, wordt continu afgegeven en heeft de volgende effecten:

  • het slijm in de baarmoedermond wordt taaier, waardoor de zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen
  • de zaadcellen die toch in de baarmoeder kunnen niet meer normaal bewegen en functioneren
  • het baarmoederslijmvlies wordt niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan er geen innesteling plaats vinden mocht er toch een bevruchting plaatsvinden
  • soms wordt ook de eisprong onderdrukt

Voordelen
Zeer betrouwbaar, je hoeft er maar 1x in de 5 jaar aan te denken. Geen pijnlijke menstruatie meer. Gering tot geen bloedverlies. Constante zeer lage hormoondosering. Bevat alleen een progestageen waardoor te combineren met borstvoeding.

Nadelen
Moet ingebracht en verwijderd worden door een bekwaam medisch hulpverlener. Het eerste half jaar na inbrengen van de mirena zie je vaak onregelmatig en langdurig geringe hoeveelheid bloedverlies, deze bijwerking verdwijnt na een half jaar. Houd hier dus rekening mee, veel vrouwen denken gelijk weinig bloedverlies te hebben, maar dat gaat lang niet altijd gelijk op.  Vanwege de geringe opname in het bloed kan het de normale progestageenbijwerkingen geven als: zweten, haaruitval, depressie, misselijkheid en gewichtsverandering.

Verschil Mirena® en Kyleena®
Zoals al vermeld bevat de Kyleena® een veel lagere dosering hormonen. Wanneer je normaal bloedverlies hebt gedurende je menstruatie kun je dit spiraaltje prima gebruiken.
Wanneer je last hebt van heftig vaginaal bloedverlies is de Mirena® de meest aangewezen spiraal.
Daarnaast is de afmeting van de Kyleena® wat kleiner dan die van de mirena.

Koperspiraaltje (T-safe®, Multisafe®)

Zie ook T-safe® en Multisafe
Dit spiraaltje is gemaakt van een soort plastic waaraan koper is toegevoegd waardoor de anticonceptieve werking wordt verbeterd.  De lengte is afhankelijk van de grootte van je baarmoeder en varieert van 28-32mm.

Bevat
Koper, het koperoppervlak op het spiraaltje wisselt per merk van 300 tot 375mm2

Werking
Koper zorgt ervoor dat de zaadcel zodanig verandert wordt dat deze niet meer in staat is de rijpe eicel te bevruchten. Mocht er desondanks toch een bevruchting plaatsvinden dan heeft het koper het baarmoederslijmvlies dusdanig verandert dat het niet mogelijk voor de bevruchte eicel is om in te nestelen.

Voordelen
Zeer betrouwbaar, je hoeft er maar 1x in de 5 jaar aan te denken. Je natuurlijke cyclus blijf je gewoon behouden. Bevat geen hormonen, dus te combineren met borstvoeding.

Nadelen
Moet ingebracht en verwijderd worden door een bekwaam medisch hulpverlener. Het bloedverlies tijdens je menstruatie wordt  vaak iets meer. Tevens is de maandelijkse bloeding ook iets verlengt. De menstruatie kan ook pijnlijker zijn dan zonder spiraaltje. Er wordt vaak gezegd dat koperspiraaltjes meer kans op ontstekingen aan de baarmoeder, eileiders en eierstokken zouden geven, maar gedegen onderzoek heeft aangetoond dat de kans op ontsteking alleen verhoogd is tijdens de eerste 3 weken na inbreng. Deze ontstekingen zijn vaak al sluimerend aanwezig en worden door de inbreng van het spiraaltje verder in de baarmoeder gebracht. Indien er voor het inbrengen van het spiraaltje onderzocht wordt of er een sluimerend ontsteking is dan verkleint men dit risico. Daarbij moet gezegd worden dat het ontstaan van ontstekingen niet zozeer afhangt van de gebruikte methode van anticonceptie, maar van het seksuele gedrag. (meer kans op jonge leeftijd, bij wisselende sexuele contacten of als de partner wisselende sexuele contacten heeft).

Een spiraal laten plaatsen

Wanneer je een anticonceptiespiraaltje wilt laten plaatsen, kun je bij ons een afspraak maken. Vul dan het contactformulier in, dan nemen wij contact met je op om de gang van zaken met je bespreken.

Spiraal plaatsen

  • 8-10 weken na je bevalling
  • Wanneer je nog nooit bent bevallen: We plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie, gezien je baarmoedermond dat iets verder open staat, wat de plaatsing vergemakkelijkt. We weten dan gelijk dat je op dat moment niet zwanger bent. Belangrijk is natuurlijk ook dat je zeker weet dat je geen SOA hebt.

Procedure
Je neemt je spiraal, die je bij de apotheek hebt gehaald, mee zodra je voor de plaatsing komt. Na het maken van een echo, om te kijken hoe je baarmoeder in je buik ligt, wordt voorzichtig een speculum (in de volksmond een ‘eendenbek’) vaginaal ingebracht. Zo wordt de baarmoedermond goed zichtbaar. Alvorens de plaatsing van het spiraaltje wordt met een sonde (dun staafje) gemeten hoe groot je baarmoeder is, zodat het spiraaltje op de juiste plaats in de baarmoeder kan worden geschoven. Na de plaatsing wordt nog even gekeken met de echo of het spiraaltje inderdaad juist geplaatst is.Meestal gaat het plaatsen vrij gemakkelijk en ervaar je op een wat onaangenaam gevoel na niet echt veel pijn. Wanneer je nog nooit bevallen bent en bij sommige posities van de baarmoedermond, kan het inbrengen meer pijn geven dan gemiddeld. Om deze pijn wat voor te zijn, kun je ervoor kiezen een half uur voor je komt een sterke pijnstiller in te nemen.

De periode na de plaatsing
Vaak heb je nog een licht menstruatiegevoel in je onderbuik tot een dag na de plaatsing. Daarnaast is het mogelijk dat je de eerste 3-6maanden na de plaatsing onregelmatig bloedverlies hebt. Dit is een normaal verschijnsel.

Spiraal controleren of verwijderen
Natuurlijk kun je ook een afspraak maken om je spiraal te laten controleren of te verwijderen. Om een afspraak te maken kun je het contactformulier invullen, dan nemen wij contact met je op, om een afspraak in te plannen.

Vergoedingen
Het is altijd raadzaam om eerst bij je verzekering na te gaan wat je vergoed krijgt. Als je niet aanvullend verzekerd bent, betaal je het spiraaltje zelf. De plaatsing valt onder de basisverzekering en wordt daarom geheel vergoed. Omdat deze geplaatst wordt door ons valt het niet onder je eigen risico.