Controles

Zwangerschapscontroles

Na de intake en de termijnecho, dus vanaf 12 weken zwangerschap, maken we een afspraak voor de vervolgcontrole, waarvoor we 15-30minuten inplannen. Tijdens de verdere controles in je zwangerschap wordt de bloeddruk gemeten en zal er altijd uitwendig onderzoek gedaan worden naar de groei en later ook de  ligging van het kindje. Ook zal iedere keer naar het hartje van de baby worden geluisterd. Er is altijd gelegenheid tot het stellen van vragen en het bespreken van klachten.

Wanneer er complicaties optreden in je zwangerschap verwijzen we je naar een gynaecoloog van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, om de situatie mede te beoordelen. Als de controle aldaar goed is dan nemen wij de zorg weer over. Zo niet, dan begeleidt de gynaecoloog en de verloskundige uit het ziekenhuis, verder je zwangerschap en bevalling.

De frequentie van de controles passen we aan op je individuele situatie en wensen, maar is globaal als volgt:

  • tot 28 weken kom je om de  4 weken
  • van 28 tot 34 weken kom je om de 3 weken
  • van 34 tot 38 weken kom je om de 2 weken
  • vanaf 38 weken kom je iedere week

Informatie

We informeren je graag over allerhande onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling, kraambed en ouderschap. Diverse onderwerpen zullen tijdens de controles aan de orde komen. Je kunt denken aan onderwerpen als: borstvoeding, waar bevallen, harde buiken, voorbereiding op het ouderschap en ga zo maar verder.

Doorheen de zwangerschap zullen we je over diverse onderwerpen informatie geven, waarvan je ook een folder krijgt.

Betreffend de bevalling hebben we 3-4x per jaar een voorlichtingsavond in De Ducdalf waarin we je uitgebreid informeren over het hoe en wat rond de bevalling. Natuurlijk vinden we het heel belangrijk hoe je zelf tegenover je bevalling staat, wat je wensen en ideeën zijn. Ook dat komt aan bod tijdens de controles!