Je kunt contact met ons opnemen (zonder verwijzing van een huisarts) vanaf ongeveer 6 weken zwangerschap.
Dit kan via het aanmeldingsformulier
Of tijdens ons telefonisch spreekuur op ma-wo-vr van 8.45 uur tot 9.30 uur op het nummer 0184-670601.
Wij maken dan een afspraak voor je eerste controle rond de 8-9 weken bij ons op de praktijk. Dit consult zal ongeveer een half uur tot drie kwartier duren. Tijdens dit consult wordt er een echo gemaakt om te kijken of het hartje van het kindje klopt, op dat moment is je kindje tussen de 1-2cm, dus verwacht nog geen armen en benen over het scherm te zien spartelen!
Veel mensen vinden het beeld nog meer lijken op een boontje met een knipperend stukje erin, dan dat het gaat om een prachtig kindje. Dit in tegenstelling tot de echo erna, namelijk rond de 12 weken. Dan maken we wederom een echo om je uitgerekende datum definitief vast te stellen. Van hoofd tot bil is je kindje dan zo ongeveer 5 cm en zie je echt armpjes en beentje en met een beetje geluk zelfs vingertjes en teentjes!
In deze consulten zullen we in gaan op jouw gezondheid. Het is van belang dat wij hier een goed beeld van krijgen, waardoor we kunnen beoordelen of je een verhoogd risico hebt op complicaties, er extra aandacht voor bepaalde zaken moeten zij, of dat je in aanmerking komt voor bepaalde onderzoeken. Je kunt ons hierbij helpen door goed op de hoogte te zijn van je medicijngebruik, ziektes in het verleden en erfelijke aandoeningen in de familie.
Wat doen we precies tijdens de eerste twee controles?
- je algemene gegevens invoeren
- het bespreken van je ziektegeschiedenis en mogelijke eerdere zwangerschap(pen)
- het maken van een (termijn)echo en het vaststellen van je uitgerekende datum
- het prikken van bloed, waarbij we dit laten onderzoeken op verschillende ziekte
- je counselen over de verschillende mogelijkheden van prenataal onderzoek
- het geven van adviezen omtrent voeding en het regelen van praktische zaken
- het verstrekken van verschillende informatiefolders om de adviezen ook schriftelijk te hebben
- en tot slot het bespreken van jullie vragen en het maken van een nieuwe afspraak
We verzoeken je om je verzekeringspasje, geldige ID-bewijs en indien van toepassing gegevens van eerdere zwangerschap(pen) en/of bevallingen mee te nemen.
Partner mee?
Natuurlijk is het erg leuk wanneer jullie samen komen! Het is alleen wel afhankelijk van de nog beschikbare tijdstippen in ons spreekuur! Er wordt geregeld gevraagd wat dan het leukst is om samen te komen. Dan is ons advies om met de echo rond de 12 weken samen te komen, gezien je dan vaak heel mooi het kindje kunt zien, in tegenstelling tot de eerste echo rond de 8-9 weken. Die echo is meer een bevestiging van het feit dat je zwanger bent en dat je hartje ziet kloppen.
Hoe ver ben je nu precies zwanger?
Een veel gehoorde vraag is, hoe je nu weet hoever je precies zwanger bent. Daarom een korte uitleg.
We gaan primair uit van de eerste dag van je laatste menstruatie, gewoon simpelweg om het feit dat dat de enige datum is die we met zekerheid weten. Je begrijpt dat je dan nog niet zwanger bent, want dan zit je pas aan het begin van je cyclus! En dat is hetgeen voor velen wat verwarrend werkt. Tot de termijnecho die we maken met 10-13 weken houden we dus de laatste menstruatie aan als richtlijn voor het aantal weken dat je zwanger bent. Nu zit elke vrouw anders in elkaar, dat geldt ook voor je cyclus. Want de grote hamvraag is natuurlijk wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden. Dat weten maar weinig mensen. Wel weten sommige vrouwen wanneer ze precies hun eisprong hebben gehad. Dan kun je al wat nauwkeuriger berekenen hoever je zwanger bent. Hoewel daar ook een kleine kanttekening aan zit. Het is namelijk zo dat wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden er een delingsproces opgang komt, en dit delingsproces gaat niet bij iedereen even snel. Het kan dus zijn dat uit de echo blijkt dat je minder ver zwanger bent dan je aanvankelijk op basis van je laatste menstruatie dacht. De zekere uitgerekende datum bepalen we dus aan de hand van de termijnecho.
Denk ook nog even aan het volgende:
- Het slikken van extra foliumzuur (o,4mg/dag) wordt aanbevolen tot 12 weken zwangerschap om de kans op neuraalbuisdefecten te minimaliseren
- Het slikken van extra vitamine D (800IE/dag) wordt aanbevolen gedurende de hele zwangerschaps- en borstvoedingsperiode. Deze vitamine heb je o.a. nodig voor de bot- en zenuwopbouw bij je kindje, maar versterkt tevens jouw immuniteit (minder moe)en beperkt de kans op een hoge bloeddruk.
- Moeders voor moeders zamelt urine van zwangere vrouwen in om stellen met vruchtbaarheidsproblemen te behandelen. Ook jij kunt daaraan meedoen! Je kunt je opgeven via: moedersvoormoeders