Ben je er klaar voor?

Enkele praktische wenken, goed om geregeld te hebben als je zwangerschap is gevorderd tot 37 weken:

 • Kraampakket in huis
  Ook als je niet thuis wilt bevallen, heb je een kraampakket nodig. De inhoud komt van pas tijdens de baring, maar ook in het kraambed. Meestal gratis te verkrijgen via je zorgverzekeraar en anders te koop bij apotheek of drogist.

 

 • Bed omhoog
  Verhoog je matras tot circa 80 cm. Daartoe kun je gebruik maken van bier- of limonadekratten of speciale bedverhogers lenen bij:
  Zorgcomfort Alblasserwaard
  Middeldiepstraat 60 in Sliedrecht
  Online verhuur van hulpmiddelen via:
  Vegro
  Medipoint
  Heb je kraamzorg geregeld via Kraamzorg de Waarden dan kun je via hen bedverhogers verkrijgen. Ook als je niet thuis gaat bevallen moet je bed omhoog; het spaart de rug van je kraamverzorgende die de eerste week voor jou en je kind zorgt.

 

 • Bescherming van je matras
  Bescherm vanaf 37 weken zwangerschap je matras voor het geval je vliezen spontaan breken. Een zeiltje kan wat zweterig zijn en/of kraakt enigszins. Een celstof matje (uit het kraampakket) onder je hoeslaken -ter hoogte van je billen- is comfortabeler en vaak groot genoeg om het vruchtwater op te vangen. Je kunt het matje eventueel vastplakken met tape om verschuiven te voorkomen.

 

 • Noodkoffertje
  Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen of onverwachts naar het ziekenhuis moeten, is het heel prettig dat je alvast een tas klaar hebt staan met spullen die nodig zijn om dan mee te nemen: een verschoning en wat toiletspullen voor jezelf, eerste kleertjes voor je kind, je verzekeringspas/ponsplaatje, fototoestel, maxi-cosi.

Ook als je van plan bent thuis te bevallen is het verstandig om deze tas zelf al klaar te zetten, je weet nooit wat er gebeurt!