Barrièremiddelen

Barrièrremiddelen verhinderen dat de zaadcellen de baarmoedermond niet kunnen bereiken. Het grote voordeel van deze middelen is dat ze de natuurlijke cyclus niet verstoren. Een nadeel vinden velen is de verstoring van het liefdesspel.

Soorten:
Condoom, vrouwencondoom, pessarium, fecaal, zaaddodende middelen. Gezien alleen het condoom frequent gebruikt wordt, wordt deze methode hier besproken. Mocht je meer informatie wensen over de overige middelen dan kun je die vinden op anticonceptie-online.

Methode en werking condoom
Het oudste en meeste bekende barrièremiddel is het condoom. Te vinden in allerlei kleuren en vormen. Je moet hem aanbrengen over de penis in erectie voordat het voorvocht’ de penis verlaat. Na de ejaculatie moet je voorkomen dat de condoom afglijdt en in de schede achterblijft, dan is namelijk de kans groot dat er alsnog zaad naar binnen gaat.

Betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid is afhankelijk van de ervarenheid in het aanbrengen en tijdstip waarop het aangebracht wordt (vòòr geslachtelijk contact). Tegelijkertijd gebruiken van zaaddodende middelen verhoogt de betrouwbaarheid.

Voordelen
Bescherming tegen SOA, gemakkelijk aan te brengen, bij goed gebruik betrouwbaar.

Nadelen
Kan lekken/scheuren, kan verkeerd aangebracht worden, kan een verminderd lustgevoelens geven door wrijving van het barrièremiddel , kan 1-malig worden gebruikt, het voorspel moet onderbroken worden om het barrièremiddel aan te brengen, minder ongedwongen.