Hormonale methoden

De combinatiepil: dagelijks

Deze pil wordt zo genoemd omdat deze een combinatie bevat van 2 hormonen: oestrogeen en progestageen. Deze wordt dagelijks ingenomen gedurende drie weken, waarna een stopweek volgt, waarin er een soort menstruatie (onttrekkingsbloeding) optreedt.  Bij voorkeur wordt de pil elke dag rond hetzelfde tijdstip ingenomen, met een marge van 12 uur.

Bevat
Ethinylestradiol 20/30mcg en 100/150mcg levenorgestrel

Werking
De hormonen worden via het spijsverteringskanaal opgenomen in de bloedbaan en onderdrukken zodoende de eisprong en maken het slijm in de baarmoederhals moeilijk doorgankelijk voor zaadcellen

Voordelen
Kan de hoeveelheid menstruatie lichter maken

Nadelen
Dagelijks innemen,  vergrote kans op trombose, soms bijwerkingen als: hoofdpijn, misselijkheid, gevoelige borsten, verminderd libido, onregelmatig bloedverlies.

De progestageen-alleen pil (Cerazette®): dagelijks

Zie Cerazette®
Deze pil bevat 1 hormoon een progestageen. Deze pil slik je dagelijks zonder stopweek. Daardoor krijg je geregeld wat onregelmatig bloedverlies. Het grote voordeel van deze pil is dat deze gecombineerd kan worden met borstvoeding. Bij voorkeur wordt deze pil elke dag rond hetzelfde tijdstip ingenomen (met een marge van 12 uur)

Bevat
75 mcg desogestrel

Werking
Het onderdrukt de eisprong en maakt het slijm in de baarmoedermond moeilijk toegankelijk voor zaadcellen.

Voordelen
Is betrouwbaar en kan in combinatie met borstvoeding gegeven worden

Nadelen
Onregelmatig bloedverlies

De anticonceptiering (Nuvaring®): maandelijks

Zie ook Nuvaring
Dit is een buigzame kunststofring die in je 3 weken in je vagina draagt. Je kunt de ring eenvoudig zelf vaginaal inbrengen; het lijkt op het inbrengen van een tampon. Na 3 weken verwijder je zelf de ring en volgt de menstruatie. Na deze week begin je weer met een nieuwe ring. De ring bevat 2 hormonen, het progesteron en het oestrogeen. In de vagina geeft de ring elke dag een constante lage hoeveelheid aan je lichaam af, zodat je beschermd bent tegen een zwangerschap.

Bevat
2,7 mg ethinylestradiol en 11,7mg etonogestrel, dagelijkse afgifte is ongeveer 0,015mg exthinylestradiol en 0,120mg etonogestrel

Werking
De hormonen worden het slijmvlies van de vagina opgenomen en komt zo in de bloedbaan terecht. Werkt hetzelfde als dus in wezen hetzelfde als de combinatiepil. Het verschil is de wijze en frequentie van gebruik.

Voordelen
Zeer betrouwbaar, hoeft maar 2x per maand ingebracht te worden, zeer lage hormoondosering

Nadelen
Vanwege het oestrogeen wordt het afgeraden tijdens borstvoeding, je kunt maximaal 4 anticonceptieringen tegelijk bij de apotheek halen.

Het anticonceptiestaafje (Implanon NXT®): 3-jaarlijks

Zie ook Implanon NXT
Dit is een buigzaam staafje zo groot als een lucifer dat door een arts net onder de huid aan de binnenkant van de bovenarm wordt ingebracht. Het bevat alleen het hormoon progestegeen. Het elke dag wat af aan je lichaam om je drie jaar te beschermen tegen zwangerschap.

Bevat
Etonogestrel

Werking
De afgifte van het hormoon neem in de loop van de 3 jaar af van 60-70mcg per dag tot 20-30mcg per dag. Het hormoon remt de eisprong.

Voordelen
Je hoeft drie jaar lang niet aan anticonceptie te denken, constante lage hormoondosering. Kan gebruikt worden tijdens de borstvoeding omdat etonogestrel daarop geen invloed heeft.

Nadelen
Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een arts (die met de methode bekend is)

De anticonceptiepleister (Evra®): wekelijks

Zie ook Evra
Deze kun je overal op je lichaam plakken, behalve op je borsten en je bovenbenen. Gedurende 1 week geeft de pleister elke dag een constante hoeveelheid hormonen af aan je lichaam. De pleister bevat dezelfde 2 hormonen als de combinatiepil. Na een week plak je een nieuwe pleister en verwijder je de oude. Na drie weken heb je een stopweek, waarin je menstrueert. Na de stopweek begin je weer met een cyclus van 1 pleister per week, gedurende drie weken.

Voordelen
Zeer betrouwbaar, constante hormoondosering, er hoeft maar 1x per week aan gedacht worden

Nadelen
Soms zichtbaar

De prikpil (Depo-provera®): 3-maandelijks

Zie ook Depo-provera
Dit is een injectie die je 3 maanden bescherming geeft tegen een zwangerschap.

Voordelen
Zeer betrouwbaar, continue hormoonafgifte

Nadelen
Kan tot maximaal een jaar duren voor je normale menstruatiecyclus weer terug is.