Echo

 

Tijdens je zwangerschap maken wij, als je daar toestemming voor geeft, standaard 3x een echo:

 1. Rond de 8 weken, om te kijken of het kindje in de baarmoeder zit, het hartje klopt én om een evt. meerlingzwangerschap vroegtijdig op te sporen
 2. Rond de 12 weken om je definitieve uitgerekende datum vast te stellen
 3. Rond de 35 weken om te kijken of je je kindje met het hoofdje beneden ligt.

 


Verder maken we binnen onze praktijk alleen nog een echo wanneer daar medische reden voor is.

 

De 13 en de 20 wekenecho, zijn screeningsecho’s en worden niet in onze praktijk gedaan, maar in het echocentrum Rivierenland te Sliedrecht: Echorivierenland

Deze 20-weken echo is bedoeld om je kindje te controleren op aangeboren afwijkingen zoals bijv. een waterhoofd, open ruggetje of hartafwijkingen. Maar het is van belang dat je van tevoren realiseert dat een goede echo-uitslag geen garantie is voor een gezond kindje. Ook kun je geconfronteerd worden met een afwijking bij je kind waarover je aanvankelijk ongerust kunt maken, maar wat achteraf niets ernstigs blijkt te zijn. Een voordeel van het voortijdig opsporen van een afwijking kan zijn, dat je  erop voor kunt bereiden en indien noodzakelijk, in een ziekenhuis kunt bevallen. Verdere informatie hierover vind je in de volgende folder:
informatie over de 20 weken echo

 

Geslachtsecho
Vanaf 15-16 weken kun je een geslachtsbepaling laten doen. Voor die tijd is de kans te groot dat het geslacht nog niet goed te zien is.
Deze echo duur ongeveer 15 minuten.
Kosten: € 25,00 inclusief 3 foto’s (geprint en digitaal per mail)

Een 2D echo
Gedurende de hele zwangerschap kun je een 2D echo laten maken. De mooiste periode is tussen de 20 en 30 weken. Tot 23-24 weken lukt het vaak nog om je kindje geheel op de foto te krijgen. Vanaf 25 weken krijgt je kindje een onderhuids vetlaagje waardoor je meer vorm in het gezichtje krijg en wat bollere wangen te zien zijn. Tot ongeveer 33 weken kun je het gezichtje vaak nog goed in beeld krijgen. Daarna wordt de kans steeds groter dat het kindje indaalt en niet meer goed in beeld te krijgen is.

Mogelijkheden:

 1. Een korte 2D-echo
  ± 15 minuten
  inclusief 3 foto’s (geprint en digitaal per mail)
  kosten: € 30,00
 2. Een uitgebreide 2D-echo
  ± 25 minuten
  inclusief 6 foto’s (geprint en digitaal per mail)
  Kosten: € 55,00

 

Goed om te weten:

 • Voor het slagen van alle echo’s geldt dat we afhankelijk zijn van de ligging van je baby, de hoeveelheid vruchtwater en het postuur van de moeder.
 • Wij hebben beperkte ruimte in de spreekkamer, we willen je daarom verzoeken om maximaal 4 extra personen mee te nemen.
 • Je kunt altijd meer foto’s krijgen tegen meerprijs van € 2,00 per foto.
 • Betaling geschiedt contant na afloop van de echo.