Je kindje voelen bewegen

Elke vrouw wacht op het moment dat je de baby voelt bewegen in je buik. Dat is bijzondere gewaarwording, die je aanvankelijk misschien geen eens direct herkent als beweging van je kindje. Zwangeren omschrijven dit eerste gevoel als een plopje, een tikje, een kriebeltje of als iets wat aan de binnenkant van je buik wrijft. Soms denk je aanvankelijk dat het bijvoorbeeld je darmen zijn die in beweging zijn, totdat je doorkrijgt dat het toch anders is! Heel bijzonder!
Het moment in de zwangerschap waarop je de eerste bewegingen voelt kan heel erg verschillen, maar ligt bij een eerste kindje zo rond de 18-20 weken. Maar daar is een grote variatie in.
Vrouwen die een volgend kindje krijgen voelen soms al bewegingen rond 12 weken, maar er zijn ook zwangeren die voor het eerst iets rond de 25 weken herkennen als beweging van hun kindje.

Er zijn veel factoren van invloed op het voelen bewegen van je baby, zoals de hoeveelheid vruchtwater, de kracht van de bewegingen van het kindje, de ligging van de placenta en natuurlijk ook jouw perceptie en sensitiviteit voor de bewegingen. Daarom kan het ook zijn dat je in de ene zwangerschap je kindje veel vaker of krachtiger voelt dan in een andere zwangerschap.

Daarnaast heeft elk kindje zijn eigen bewegingspatroon, die elke moeder gaat herkennen, hoewel er wel  een paar gegevens vaststaan, Allereerst dat je meestal je kindje het meeste voelt als jij in rust bent. Maar daarnaast ontwikkeld je kindje een vast dag/nachtritme, onder invloed van de melatonine-productie van de moeder, vanaf ongeveer het 2de trimester van je zwangerschap. Dit ritme is tegenovergesteld aan dat van de moeder! Vandaar dat vrouwen ook regelmatig zeggen dat ze in de nacht wakker worden van de bewegingen van het kindje! Dit ritme blijft voort duren tot ongeveer 1-2 maanden na de geboorte. Je begrijpt nu dus ook waarom je veel kersverse ouders over de gebroken nachten: een pasgeboren baby heeft nog een compleet omgedraaid ritme!

In de folder: Je baby voelen bewegen vind je verdere informatie over hoeveel je de baby moeten voelen bewegen en hoe bewegingen doorheen de zwangerschap veranderen, maar ook wanneer je aan de bel moet trekken als je de baby minder voelt bewegen.