Borstvoeding of kunstvoeding?

Welke voeding kies je voor je kind?

Er vanuit gaande dat er geen indicaties zijn waarom je geen borstvoeding kunt geven, is het zeer aan te bevelen borstvoeding te geven. Waarom? Omdat borstvoeding bewezen de beste voeding is die je kunt geven aan je kindje.

Het is een natuurlijke voeding die precies is aangepast op de behoeften van je kind en bevat een aantal stoffen die je nooit in flesvoeding zult vinden. Het zijn o.a. antistoffen en enzymen die je kind beschermen tegen infecties, maar ook preventief werken t.a.v. allergieën, astma en bronchitis. Daarnaast komen er een aantal ziekten (zoals middenoorontsteking) en aandoeningen op latere leeftijd minder voor bij kinderen die 6 of meer maanden borstvoeding hebben gekregen. Al met al het proberen waard.

Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks. Als je in de zoogdierenwereld kijkt gaat het zogen van de pasgeborenen eigenlijk vanzelf. Natuurlijk zijn wij niet helemaal te vergelijken met hen, maar houdt deze natuurlijke vanzelfsprekendheid wel in je achterhoofd, wanneer jij gaat voeden. Een gezonde baby zal na de bevalling, als hij bloot op je buik ligt vanzelf je borst vinden en daaraan gaan zuigen als je hem zijn gang laat gaan.

Natuurlijk loopt borstvoeding niet altijd vlekkeloos en kunnen er zeker problemen voorkomen. In onderstaande folder vind je al praktische tips hoe je de borstvoeding kunt laten slagen. Daarnaast hopen wij en de kraamverzorgster je hierin te kunnen helpen en begeleiden.

Soms is het handig nog een extra expert op dit gebied in te schakelen, namelijk een lactatiekundige. Zij zijn specialist op het gebied van borstvoeding. Bij het Rivas en bij kraamzorg De Waarden werken lactatiekundigen.

Compacte informatie over borstvoeding, de voordelen en tips om de borstvoeding te laten slagen vind je in de volgende folder:
Borstvoeding, beter kun je je kind niet geven!

Informatiebijeenkomsten Borstvoeding

Het kan zijn dat je toch om de één of andere reden geen borstvoeding kan of wilt geven. Dan is kunstvoeding een alternatief. Je kunt zelf een keus maken voor een bepaald merk. Je start altijd met de standaardvoeding voor pasgeborenen. Mochten er bij jullie in het gezin allergieën of eczeem voorkomen, dan is het advies om te starten met hypo-allergene voeding.

Een kindje moet altijd wennen aan een bepaald soort kunstvoeding. Daarom is het niet slim om snel te switchen van soort voeding, mochten er bijvoorbeeld problemen zijn als krampjes, spugen, honger e.d.  Het is raadzaam om alleen te veranderen van soort voeding in overleg met ons of met de verpleegkundige van de JGZ (jeugdgezondheidszorg).

Naast de standaard kunstvoeding, kun je tegenwoordig ook kiezen voor kunstvoeding op basis van geitenmelk, zeker een overweging waard ingeval er koemelk-allergieen zijn of je voeding wilt met minder of geen suiker(vervangers) of E-nummers. Vraag bij ons naar informatie.