Wanneer bellen?

Tijdens het consult in zwangerschap rond 33-36 weken zullen we altijd persoonlijk met je bespreken wanneer je moet bellen. We geven hier een algemene richtlijn en weet dat je bij vragen of ongerustheid àltijd mag bellen.

We raden je aan om je verloskundige te bellen als:

  • je 1 à 2 uur lang krachtige weeën hebt om de 3-4 minuten, waarbij elke wee circa een minuut aanhoudt. Hanteer dit uitgangspunt als je voor het eerst gaat bevallen. Als het niet je eerste bevalling is, dan herken je vaak zelf wel wanneer de weeën serieus worden.
  • je vliezen breken en het hoofdje van je kind was bij de laatste controle nog niet ingedaald.
  • je vliezen breken en het vruchtwater groen/bruinig is. Ook als je twijfelt adviseren we je ons te bellen.
  • je helderrood bloedverlies hebt.
  • je ongerust of ergens onzeker over bent.

Vruchtwater is in beginsel kleurloos, heeft een licht zoetige geur. Er kunnen wittige vlokjes inzitten en kan soms wat roze verkleurd zijn door bijmenging met wat bloed. Vaak verlies je eerst een scheut vruchtwater, waarna je telkens beetjes blijft verliezen.
Je hoeft niet te bellen wanneer je  vliezen ‘s nachts breken, het vruchtwater helder
is en er geen weeën zijn. Probeer dan nog wat te slapen en informeer je verloskundige de volgende morgen.

Het verliezen van de slijmprop betekent nog niet de start van de bevalling. Het is wel een teken van rijpheid: de baarmoedermond wordt weker, verkort iets en gaat al een stukje open. Dit kan gepaard gaan met iets bloedverlies. Maar kan al dagen voor de bevalling plaatsvinden.