Sterilisatie kan zowel bij de man als bij de vrouw plaatsvinden. Het is een zeer betrouwbare methode. Wereldwijd zijn er grote verschillen in percentage van mensen die een sterilisatie hebben ondergaan. Nederland zit met een percentage van 50% van de paren boven de 35 jaar aan de top. Ook de verdeling van de sterilisatie over man of vrouw en de wetgeving rondom sterilisatie varieert zeer per land.
Een sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm om niet zwanger te worden. Dus pas wanneer je zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt. Neem dit zeker mee in je overweging. Zeker als je jong bent kunnen je levensomstandigheden nog dusdanig veranderen dat je spijt krijgt van de ingreep/
Hersteloperaties zijn mogelijk maar de vruchtbaarheidskans is daarna verminderd. (Die kans is het kleinst bij de man dit omdat er nog weleens antistoffen aangemaakt worden tegen de eigen zaadcellen door de sterilisatie.
Door het afbinden van de eileiders bij de vrouw of de zaadleiders bij de man wordt respectievelijk het transport van de eicel en zaadcel weggenomen, waardoor er geen bevruchting meer kan plaatsvinden.
Man
Onder plaatselijke verdoving worden de zaadleiders aan beide kanten onderbonden. Men moet er wel rekening mee houden dat in de eerste 10 ejaculaties er nog zaadcellen aanwezig kunnen zijn, welke zich nog in de afvoerwegen bevonden.
Vrouw
Onder algehele narcose worden via een kijkoperatie de eileiders onderbonden middels een ring (falopering) of clip (Filshieclip). Ook is het mogelijk de eileiders dicht te branden.
In de loop van 2003 is er een nieuwe methode in Nederland geïntroduceerd: de Essure®methode. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving, waarbij een kijkbuis via de schede in baarmoederholte wordt gebracht. Vervolgens wordt in de eileiders een soort veertje van nitinol (nikkel en titanium)geplaatst. In dit veertje zitten minuscule polyester vezeltjes, die ervoor zorgen dat de eileiders naar ongeveer 3 maanden dichtgroeien. Na deze methode is herstel van de vruchtbaarheid definitief uitgesloten. Deze methode is niet in elk ziekenhuis mogelijk en gezien er bij veel gezondheidsproblemen optraden bij de vrouwen die deze methode hadden gekregen. Informatie hierover kun je vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Obsetrie en Gynaecologie: NVOG
Nadelen
Er kunnen menstruatieproblemen ontstaan wanneer een vrouw vooraf een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikte.